top of page

Alles over de kleur GROEN

In de herfst- en wintercollecties van onze favoriete merken zijn er een aantal kleuren die we heel duidelijk bovenaan zien staan. Groen is daar één van, en wij vinden dat alvast fantastisch. Maar waarom is die kleur zo populair? Vandaag onderzoeken we de kleur groen: wat betekent groen eigenlijk?

 

De kleur van de natuur

Het woord 'groen' komt van dezelfde Germaanse woordstam als de woorden 'gras' en 'groeien'. Het is de kleur die overvloedig voorkomt in de natuur, door de aanwezigheid van chlorofyl. Deze stof helpt planten om zonlicht in energie om te zetten. Heel wat dieren hebben zich in de loop der tijden aangepast aan hun omgeving en hebben zo ook een groene kleur ontwikkeld als camouflage. De mens kan enorm veel tinten groen onderscheiden. Dat komt omdat dat een evolutionair voordeel is, bijvoorbeeld om de nuances in gebladerte te zien, of het verschil te zien tussen eetbare en giftige plantensoorten.

Wat is groen?

Het zichtbaar spectrum is het gedeelte van het elektromagnetisch spectrum dat gezien kan worden door het menselijk oog, en heeft een golflengte tussen 380 nanometer (violet) en 780 nanometer (rood). In moderne Europese talen slaat het woord 'groen' op een kleur met een golflengte van ongeveer 520 tot 570 nanometer, maar in historische en niet-Europese talen is er meestal een apart woord voor een kleur met een golflengte tussen 450 en 530 nanometer (wat eerder groenblauw is) en voor een kleur met een golflengte van 530 tot 590 nanometer (wat eerder geelgroen is).

Groen of blauw?

In veel Aziatische talen is het onderscheid tussen groen en blauw historisch niet zo duidelijk, en is er soms pas heel recent een onderscheidend woord voor die twee kleuren. Het Vietnamees bijvoorbeeld heeft het woord 'xanh' voor groen én blauw. Ook het Japanse woord 'ao' omvatte vroeger groen en blauw, recent is de betekenis verschoven naar enkel blauw. In de Perzische taal is het woord voor groen en donker dan weer hetzelfde, en spreekt men soms over vrouwen met een donkere huid als een 'groene schoonheid'.

Symbolen

Groen is de kleur die we het meest associëren met de natuur, met jeugd en jaloezie. Met groen beschrijf men ook een persoon zonder ervaring. In de middeleeuwen en de renaissance, toen de kledingkleur de sociale status van de eigenaar aangaf, werd groen gedragen door handelaars en bankiers, terwijl rood de kleur van de adel was. Zo draagt de Mona Lisa van Leonardo da Vinci groen, waardoor we kunnen afleiden dat zij niet van adel is. In het Britse House of Commons zijn de banken groen, terwijl ze in het House of Lords rood zijn. Groen is ook de kleur van veiligheid en toelating: groene lichten betekenen dat je mag doorrijden, een greencard naar de VS betekent dat je mag werken in het land.

Groen is de kleur van de hoop, wellicht omdat we groen associëren met de lente. In de islam is het een heilige kleur, waarschijnlijk omdat de islam oorspronkelijk veel aanhang had bij woestijnvolkeren en zij groen associëren met oases, vruchtbaarheid en het leven.

Groen associëren we ook met frisse en zure smaken omdat onrijp fruit of zuur fruit vaak groenachtig is.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons